ЕС мисли да разположи войски в отцепнически райони на Грузия

ЕС мисли да разположи войски в отцепнически райони на Грузия

Мироопазващи сили на Европейския съюз може да бъдат разположени в грузинските сепаратистки републики Абхазия и Южна Осетия, заяви външнополитическият представител на ЕС Хавиер Солана след среща в Брюксел с президента на Грузия Михаил Саакашвили.

“Ние сме готови за помогнем на Грузия и да участваме в такава операция, ако е необходимо”, каза Солана, цитиран от EUobserver. “Всяка мироопазваща мисия трябва да има точни и постижими цели”, допълни той. Изразената позиция е пробив в политиката на ЕС, след като Тбилиси поне от година насам настоява за по-голям европейски ангажимент в региона.

Абхазия и Южна Осетия са извън контрола на централното правителство в Тбилиси повече от десетилетие след кръвопролитните конфликти в началото на 1990-те, довели до отцепването на двата региона. Двете републики поддържат изключително тесни отношения с Русия, която насърчава сепаратистките тенденции за отслабване на Грузия и раздаде руски паспорти на около 300 000 души в двата района.

Нестабилният мир, почти ежеседмично нарушаван от въоръжени инциденти по границата, в момента се контролира от руски миротворци. Но Грузия обвинява руската армия, че снабдява с оръжие и дава логистична подкрепа на бунтовници, така че да се поддържа разцепление и напрежение, които пък да създадат проблем за планираното присъединяване на Грузия към НАТО през 2009 г.

Висши европейски дипломати като пратеникът за Южен Кавказ Питър Семнби публично поставиха под съмнение руския неутралитет в региона. В същото време даденият от ООН мандат на руските миротворци изтича в средата на април.

Давайки зелена светлина за разполагане на европейски войски, Хавиер Солана потвърди и подкрепата за “териториалната цялост” на Грузия – ключово обещание за управлението на Саакашвили, чийто мандат изтича през 2008 г. и който вече успя да възстанови контрола на Тбилиси върху отцепилия се район Аджария.


”Не може да има никакви сделки за сметка на териториалната цялост”, заяви Саакашвили в понеделник след срещата със Солана, по повод на спекулациите, че Русия ще иска нещо в замяна, за не налага вето в ООН на плана за независим статут на сръбската провинция Косово.   

Москва често сравнява Косово с Абхазия и Южна Осетия. Руското правителство освен това поне на думи признава за легитимни “референдумите” и “президентските избори” за независимост на двете отцепнически републики, проведени в края на миналата година.

”Няма цивилизован човек в международната общност, който може да приеме искания на въоръжени сепаратисти”, каза грузинският президент. “Ако приемете този прецедент, вие приемате, че европейският тип демокрация може да бъде заменен от чист канибализъм”, допълни той.  

”Мисля, че паралелите, които правят някои хора на международната сцена, са базирани понякога на незнание, а друг път на факта, че те имат свои тесни политически цели и не се интересуват от истинските реалности”, каза Саакашвили.

Известният със своята борбеност 39-годишен президент на Грузия е завършил в САЩ и Западна Европа, но се възкачи на власт през 2003 г. след Революцията на розите – събитие, което се вписва в така наречените “цветни революции” в бивши съветски републики, които обаче загубиха своя потенциал в страни като Украйна, Молдова и Киргизстан.

Игра на мека сила

Саакашвили и Солана също така обсъдиха визови облекчения и споразумения за свободна търговия. Те са в рамките на “политиката на съседство” на ЕС, чиято цел е да се развиват по-близки отношения с определени страни, но без ангажимент за членство в ЕС.  

Политиката на съседство в Черноморския регион получи нов тласък след присъединяването на България и Румъния към ЕС тази година, както и чрез плановете на германското председателство за доставки на природен газ и петрол от Централна Азия към Европа през Южен Кавказ, чрез което се заобикаля Русия.

Брюксел също така възнамерява да изгради нова структура на Черноморско взаимодействие, която освен всичко друго, ще има за цел да създаде по-добър климат за преодоляване на конфликтите в региона, чрез регулярни срещи на Русия, Грузия, Турция, Украйна, Армения и Азербайджан.

Заместникът на Солана Питър Семнби наскоро обиколи сепаратистките райони в Грузия, за да се прецени какъв тип микропроекти – като финансирани от ЕС медии и образователни инициативи – могат да помогнат за смекчаване на напрежението.

В Южна Осетия живеят само 70 000 души, повечето от които са в единствения регионален град Цхинвали, а останалите са разпръснати из планински села. Според европейски анализатори, ако местното население има по-голям достъп до информация за външния свят, сепаратистките настроения ще отслабнат.

Споделяне

Още от Европа