ЕС няма нагласа да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Дидие Рейндерс

ЕС няма нагласата да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, но е възможно да бъдат въведени санкции срещу отделни саудитски граждани, отговорни за нарушаването на човешките права. Това е заявил министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от местни медии и от БТА.

Засега Париж, Мадрид и Лондон нямат воля за налагане на ембарго, е уточнил Рейндерс след среща с британския си колега Джереми Хънт. Белгийският министър е пояснил, че санкции срещу отделни граждани заради нарушаването на човешките права се прилагат в случая с Иран.

ЕП призова неотдавна за налагане на оръжейно ембарго срещу Рияд на равнище ЕС заради убийството на 2 октомври на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. По-рано федералният парламент на Белгия прие сходен призив, но решението е в ръцете на властите на регионално равнище.

Саудитска Арабия е най-големият купувач на производството на военнопромишления комплекс на белгийската област Валония. Непосредствено след убийството на Хашоги валонските власти заявиха, че ще действат според решенията на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа