ЕС очаква скоро да приключи с оценката за върховенството на закона в Полша

Екатерина Захариева

Съветът на ЕС по общи въпроси ще обсъди отново през юни въпроса за прилагането спрямо Полша на чл. 7 от договора за Европейския съюз. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета, предаде БТА от Брюксел.

Захариева добави, че ЕС насърчава диалога между Европейската комисия и Варшава и изрази надежда след месец новините да бъдат положителни.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс уточни, че засега всички възможности остават открити - от това предприетата процедура да продължи, до решение тя да бъде прекратена.

 

Ако продължи, процедурата ще изисква Полша да представи становището си пред Съвета на ЕС. По силата на чл. 7 Варшава може да бъде лишена от право на глас при обсъждането на решенията на ЕС.

Има известен напредък в преговорите с Варшава, но тези преговори не може да продължават вечно, коментира Тимерманс. По неговите думи засега ЕК не може да каже, че трайната заплаха за върховенството на закона в Полша е отпаднала. Скоро ще бъде време за равносметка, добави той.

Вицепремиерът Захариева съобщи, че днес министрите от ЕС са обсъдили също предложението на ЕК за бъдещия бюджет на ЕС. По нейните думи на заседанието са прозвучали най-различни оценки. Общо е било мнението, че въпросът за бюджета не е счетоводен, а е свързан с бъдещето на ЕС и предизвикателствата, пред които Европа е изправена. Захариева изрази очакването на Европейския съвет през юни да бъдат договорени сроковете за разглеждане на общностния бюджет до 2027 година.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?