ЕС позволи на Лондон да ползва фунтове и мили

ЕС позволи на Лондон да ползва фунтове и мили

Европейският съюз обяви, че се отказва от искането си за задължително преминаване на Великобритания към метричната система и отказ от традиционните теглилки фунтове и пинтове.

Това е съобщил за ББС във вторник еврокомисарят по промишлеността Гюнтер Ферхойген.

От Великобритания се искаше да определи конкретни срокове за реализация на тригодишната програма за пълен преход към метри, километри и килограми.

Метричната система в страната се прилага в много области, но млякото в магазините и наливната бира в пъбовете традиционно се продава на пинти (една пинта – 568 милилитра), пътните маркировки отбелязват разстоянието не в километри, а в мили (една миля – 1609 метра).

Заради статута на Лондон на световен финансов център златните кюлчета даже далеч извън Великобритания се продават на тройунции (една тройунция – 31,1035 грама).

Политиката на пълен отказ от старинната (наричана още “имперска”) мерителна система, още повече заради Брюксел, би повлякла след себе си значителни разходи и беше изключително непопулярна в страната, където има доста евроскептици.

След като на бакалина Стив Торберн от град Съдърланд, североизточна Англия, през 2001 година бяха конфискувани теглилките, с които той мереше бананите във фунтове, той основа движение в защита на имперската мерна система.

По действащото във Великобритания законодателство, ако търговците слагат етикети във фунтове и унции, те са задължени да посочват и метрическия им еквивалент.

Заради нарушаване на този закон Торберн, който умира през 2004 г. от сърдечен удар, беше подсъдим.

Еврокомисарят Ферхойген каза, че с искането си за пълен отказ от имперските мерки ЕС е провокирал негативно отношение към себе си във Великобритания по съвсем незначителен повод.

“Проведох широки консултации и се изясни, че от гледна точка на производителите в съществуващата система няма никакви проблеми. Искам да сложа край на тази ожесточена битка, още повече, че според мен, тя беше съвършено безсмислена”, допълни той.

Правителството на Великобритания започна преход към метричната система през 1965 година.

По данни на Европейския съюз, още преди Великобритания от имперски към метрични единици за измерване е преминала Ирландия, която също е в ЕС.

В САЩ обаче много от имперските единици са широко разпространени.

Споделяне

Още от Свят