ЕС праща мисия от 1800 полицаи и юристи в Косово

Мисия от 1800 полицаи и юристи ще изпрати ЕС в Косово. Това политическо решение, взето от общността, бе огласено в петък от премиера на председателствата съюза Португалия Жозе Сократиш.

Европейският съюз взе днес политическо решение да изпрати в Косово голяма цивилна и в подкрепа на полицията мисия, каза той, цитиран от агенциите.

Вероятно косовските албанци ще излязат с декларация за независимост в началото на 2008 г., посочва Франс прес.

"Това е най-яркият сигнал, че ЕС очаква да играе роля на двигател в бъдещето на Косово и във връзка с неговия статут", добави Сократиш. Той не уточни кога мисията може да замине за Косово.

Мисията на ЕС ще бъде разположена в Косово "не преди Коледа, но веднага след това", заяви на свой ред външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

ЕС трябва да изпрати тази мисия в рамките на споразумение в Съвета за сигурност на ООН за наблюдавана независимост на  областта, управлявана от ООН от 1999 г. Споразумението обаче бе блокирано от Русия.

Запитан дали изпращането на мисията означава, че ЕС би подкрепил декларация за независимост на Косово, Сократиш отговори отрицателно.

Дебати за Косово в Съвета за сигурност на ООН ще се състоят на 19 декември. Русия  се очаква да се обяви против независимост на Косово, както бе заявила и през пролетта. Западните страни смятат независимостта за неизбежна и сега преговарят с косовските албанци по условията във връзка с този въпрос.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?