ЕС притиска Украйна да ускори реформите, преди да претендира за членство

Правителството на Порошенко обаче дава сигнали за заден ход заради предстоящите избори

ЕС притиска Украйна да ускори реформите, преди да претендира за членство
Лидерите на Европейския съюз притиснаха Украйна да ускори реформите, които ЕС и САЩ се надяват, че ще приближат Киев към Запада и ще позволят повече външна помощ да се влее в разклатената от кризи страна, съобщи Ройтерс.
 
Днешната среща в Брюксел по програмата "Източно партньорство", събрала лидерите на ЕС, Украйна и още пет бивши съветски републики, трябва също така да изпрати сигнал, че икономическото сътрудничество между тях не е насочено срещу Москва. 
 
ЕС се въздържа да обещае твърде много на Киев, който пък се надява на членство в съюза. 
 
Тази позиция бе илюстрирана добре от президентката на Литва Далия Грибаускайте, която заяви в Брюксел, че Украйна трябва да демонстрира повече упоритост в провеждането на реформи, а не в настояване за ясна перспектива за членство в ЕС. Тя изрази надежда, че срещата на върха в Брюксел ще подтикне страните от Източното партньорство към осъществяването на реформи.
 
Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел също се изказа в подобен тон, като направо посочи, че"моментът не е подходящ" да се обсъжда бъдещо членство на Украйна в ЕС, и че обещанието за "европейска перспектива" засега е достатъчно. 
 
В Брюксел се коментира и отсъствието на президента на Беларус Александър Лукашенко, който за първи път бе поканен на този форум. Вместо него в Брюксел отиде външният министър Владимир Макей. 
 
Според Грибаускайте отказът на Лукашенко да дойде на срещата е обусловен от позицията на Русия. "Истинският стопанин на територията на Беларус е не Минск, а Москва. И решенията кой и къде да отива взема Москва, а не Минск", каза тя в интервю за литовската телевизия "Ел Ер Ти". 
 
Още не е ясно как ще бъдат отразени всички тези дискусионни теми в заключителния документ от срещата, макар да бе съобщено, че Украйна е била убедена да го подпише въпреки максималистичната си позиция, която явно не се споделя от лидерите на ЕС. 
 
Според европейски дипломатически източник в кулоарите на форума, цитиран от ТАСС, в съгласувания текст на документа не се съдържа предложение за членство в ЕС на страните от Източното партньорство. 
 
В него "се признават европейските стремежи на три от държавите в програмата, но не се говори за европейски перспективи", каза източникът.
 
Порошенко симулира реформи 
 
Олена Халушка от базирания в Киев неправителствен Център за антикорупционни действия коментира, че сега политическият елит опитва "да симулира" договорените със западните донори реформи, вкл. в енергетиката, правосъдието и полицията. 
 
"Свидетели сме на опити за отказ от постиженията", казва тя за реформите на Порошенко, започнали през 2014 г. 
 
Киев обаче иска обещание за членство. Вашингтон и Брюксел казват, че Украйна трябва да се постарае да последва реформаторски настроените балтийски държави (сега членки на ЕС), които през 90-те години бяха аутсайдери и им бе казано, че имат малки шансове да влязат в блока. 
 
Украйна върви назад  
 
Порошенко, чиято страна воюва с подкрепяно от Русия въстание в Източна Украйна, казва, че страната му е въвела през последните три години повече реформи, отколкото за последните 24 години. 
 
Но напоследък правителството на Порошенко дава сигнали за заден ход предвид предстоящите през 2019 г. президентски избори и това ще бъде в центъра на разискванията сега, казват представители на ЕС и дипломати. 
 
"Преди години нещата изглеждаха обещаващо, но сега засегнатите интереси оказват съпротива", казва представител на ЕС. 
 
"Не можем да наливаме при това положение повече пари в Украйна", добавя той. 
 
Има някои придобивки, вкл. подобряване дейността на полицията, създаване на база данни за имуществени декларации на официални лица и модернизация в банковия сектор и държавната енергийна компания "Нафтогаз". 
 
Но някои предлагани закони като този за легализиране на продажбата на земеделска земя или за създаването на независим антикорупционен съд бяха изоставени, а част от съществуващите реформи са под заплаха. 
 
Стартиралият през октомври 2016 г. регистър на имуществените декларации е неефективен, защото властите още не са въвели в действие софтуеър, чрез който ще може да се правят кръстосани проверки на данни и да се установяват злоупотреби. Слабият напредък по антикорупционния съд и неспазените ангажименти за ценообразуването на природния газ доведоха до замразяване на финансирането на Украйна по програмата на МВФ за 17.5 милиарда долара. 
 
Обвиненията, че украински представители опитват да пречат на антикорупционни разследвания предизвикват загриженост, казват представители на ЕС. Тъй като няма други средства за заплаха освен задържането на помощи, ЕС разполага с малко нови стимули, след като вече е предоставил на Украйна безвизови пътувания и достъп до пазари. 
 
"Определено трябва да търсим нови моркови, които да бъдат обвързани с реформите", казва активистката Олена Халушка. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?