ЕС призова Турция да се въздържа от изявления, които биха влошили положението

ЕС призова Турция да се въздържа от изявления, които биха влошили положението

ЕС призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Това заяви в понеделник говорител на Европейската комисия по повод напрежението от последните дни между Холандия и Турция, предаде БТА от Брюксел.

Въпросите, които създават тревоги, трябва да се решават в пряка комуникация, добави говорителят. По неговите думи напрежението от последните дни между Турция и държави от ЕС показва, че следва да се избягва допълнително задълбочаване на проблемите и да се търсят пътища за успокоение на обстановката.

Говорителят посочи, че въпросът за свикването на митигни в държавите от ЕС се решава от държавите, които следва да бъдат домакини на подобни прояви. По неговите думи подобни митинги трябва да отговарят на законовите изисквания на държавата домакин. Това, че някои държави избраха друг подход (Франция разреши митинг на турците в Мец - бел. кор.), показва, че всяка държава преценява сама, включително на основата на националния и регионалния контекст, поясни говорителят.

По повод на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Холандия той повтори оценката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че подобен език е срамота и няма място в Европа. Говорителят съобщи, че през почивните дни Юнкер е разговарял по телефона с властите в Турция, Холандия и други страни от ЕС.

Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да посредничи за подобряване на отношенията между ЕС и Турция. Той не отговори на въпрос дали ЕС ще потърси начини да накаже Холандия - както призова Ердоган - заради отказа за разрешение за приземяване на турски министър в Ротердам и експулсирането на друг член на турското правителство.

ЕК изрази очакване споразумението ЕС-Турция за миграцията да продължи да се прилага, защото е във взаимен интерес. Говорител на комисията уточни, че част от предприсъединителните фондове за Турция може да бъдат преразгледани в области, където липсва напредък.

Турция получава значителна подкрепа от ЕС и главната част от помощта е насочена към въпроси, свързани с демокрацията, управлението, основните права, социалните и икономическите реформи, върховенството на закона, поясни говорителят. В последния годишен доклад на ЕК за Турция бе отчетено отстъпление и липса на реформи, това се влоши след опита за преврат. Реформите не са с бързината, която очакваме, уточни говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа