ЕС разкритикува Куба, но не възобнови санкциите

ЕС разкритикува Куба, но не възобнови санкциите

Външните министри на ЕС разкритикуваха остро кубинското правителство за продължаващото неспазване на човешките права, но решиха да удължат с една година замразяването на санкциите си срещу “острова на свободата”.

На срещата си в понеделник министрите настояха режимът на Фидел Кастро да “освободи безусловно всички политически затворници”. ЕС отчете, че броят на политическите затворници в Куба е нараснал през последната година.

В приетата декларация министрите изразяват и тревогата си от "връщането назад" след предприетите скромни усилия за отваряне на икономиката на

Куба, която, според тях, сега още повече е ограничила пространството, оставено за частната инициатива.

25-те продължиха срока на замразяването на санкциите въпреки съпротивата на Чехия, която настоява по-твърда политика спрямо режима на Фидел Кастро.

През 2003 г. ЕС наложи на Куба санкции след арестуването на 75 дисиденти. Ограничени бяха визитите на европейски представители на високо равнище, а кубинските дисиденти бяха канени в посолствата на ЕС в Хавана на кактейли по случай официални празници.

По инициатива на Испания през януари 2005 г. 25-те решиха да прекратят временно санкциите до 1 юли 2006 година и после да се произнесат наново.

Споделяне

Още от Свят