ЕС санкционира служители на руското военно разузнаване заради случая "Скрипал"

Федерика Могерини

Съветът на ЕС съобщи, че налага санкции на деветима граждани и една организация заради разпространение на химически оръжия.

Сред поставените в списъка са двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и негов заместник. Те са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество през март миналата година - случая с отравянето на разузнавача Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предава БТА от Брюксел.

Налагат се също санкции на сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

Наложени са забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите.

Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка. Решението излиза още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза на пресконференция, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци. Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда.

Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия, поясни Могерини.

Кремъл дава негативна оценка за намерението на ЕС да наложи санкции, по-специално във връзка със "случая Скрипал", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан как реагират на това решение руските власти.

В отговор въпрос за санкциите срещу неколцина души, включително двамата руснаци, обвинени за отравянето на Скрипал - Александър Петров и Руслан Боширов, говорителят на Кремъл даде стандартното обяснение, че "те са заподозрени без основания, досега не са прозвучали никакви доказателства".

"Всички сме запознати с комплекта прочути вече снимки на тези двама граждани във Великобритания. Не знаем да има по-съществени и по-конкретни доказателства, затова имаме негативно отношение към подобни решения", обясни Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?