ЕС ще поднови помощта за палестинците

Европейският съюз ще поднови изпращането на директна финансова помощ за палестинската автономия, за да бъде подкрепено новото правителство на президента Махмуд Абас. Това съобщи в понеделник върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, цитиран от ББС.

Абас назначи новия кабинет миналата седмица. В него не влизат екстремистите от Хамас, които завзеха ивицата Газа. Солана не уточни кога ще започне превеждането на парите, но добави, че част от тях ще бъдат предназначени именно за Газа.

ЕС и САЩ наложиха ембарго на палестинската автономия след като Хамас влезе във властта преди 18 месеца. Коментарите на ЕС идват след като Израел съобщи, че ще намали икономическите санкциите за автономията след като Хамас не играе официална роля в правителството.

Израелският премиер Ехуд Олмерт дори заяви, че неговата страна е готова да поеме “повече рискове” за осигуряване на мир с палестинците.

Преди срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, Солана заяви, че ЕС трябва да бъде подготвен за някои директни плащания за правителството на новия палестински премиер Салам Фаяд.

“Много е важно, че той да направи бюджет, чрез който да помогне на хората в Газа и Западните покрайнини”, добави Солана.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?