ЕС: Твърде късно е да бъде спряна иранската ядрена бомба

ЕС: Твърде късно е да бъде спряна иранската ядрена бомба

Иран ще може да произведе достатъчно количество оръжеен материал за ядрена бомба и почти нищо не може да се направи, за да му се попречи, заключава служебен материал на ЕС, цитиран във вторник от “Файненшъл таймс”.

Признавайки провала на международната общност да възпре ядрените амбиции на Иран, документът, изготвен от екипа на външнополитическия шеф на ЕС Хавиер Солана, посочва, че ядрената програма е била забавена единствено поради технически ограничения, но не и вследствие на дипломатически натиск. “Опитите за привличане на иранското ръководство към преговори засега са неуспешни”, се казва в служебния документ.

Песимистичните изводи от “документа за размисъл”, с който “Файненшъл таймс” се е запознал, са в полза на привържениците на военна операция, според които Иран може да произведе за 2-3 години достатъчно материал за атомна бомба. Техеран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели.

“На някакъв етап трябва да очакваме, че Иран ще придобие възможности за обогатяване на уран в мащаби, необходими за оръжейна програма”, се казва в документа, датиран от 7 февруари и разпространен до 27-те правителства от ЕС преди срещата на външните министри на съюза от 12 февруари.

“На практика Иран развива ядрената си програма в свои темпове и ограничаващ фактор се явяват техническите трудности, а не резолюциите на ООН и МААЕ. Проблемите с Иран не могат да бъдат решени само с икономически санкции”.

Това признание разбива надеждите, че с Иран може да бъде постигната сделка. То идва в чувствителен момент на нарастващо напрежение между САЩ и Техеран. Заключенията, че санкциите са неефективни, не са добра новина за европейските дипломати, които в понеделник се споразумяха как да бъдат прилагани санкциите на ООН срещу Техеран, преодолявайки спора между Великобритания и Испания за Гибралтар.  

Иран инсталира няколкостотин центрофуги за обогатяване на уран. В резултат може да получи както ядрено гориво, така и оръжеен материал. Анализатори обаче смятат, че Иран изостава от плановете за инсталиране на 3 000 центрофуги за производство на обогатен уран в големи количества.

Миналата година Ернст Ухрау, ръководител на германското разузнаване, заяви, че Иран няма да може да произведе достатъчно материал за ядрена бомба преди 2010 г. и ще е в състояние да създаде ядрено оръжие около 2015 г.

Позицията, изразена в документа на ЕК, е обезпокоителна за привържениците на преговорите с Иран, доколкото миналата година точно Солана и неговият екип ръководиха разговорите с Техеран от името на ЕС и петте страни –постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В документа се казва, че заради отказа на Техеран да приеме предложенията на Солана, “е трудно да се повярва, че поне в краткосрочен план Иран ще е готов да създаде условия за възобновяване на преговорите”.

Споделяне

Още от Свят