ЕС умува какво да следи от е-пощата и телефонните разговори

Каква да е общата политиката за запазване на данни от телефонните и електронните комуникации в съюза, в рамките на борбата срещу тероризма и престъпността? Това обсъждат министрите на правосъдието от ЕС на среща в четвъртък, предаде Франс прес.

Според проекта, представен от Франция, Ирландия, Швеция и Великобритания, ще бъдат засегнати редица комуникации - стационарните и мобилните телефони, кратките електронни съобщения, електронната поща и други.

Холандското председателство на ЕС предложи на държавите членки два варианта. Единият предвижда да задължат операторите да пазят по 12 месеца данните, които вече събират за търговски цели. Другият е да накарат операторите да пазят още данни, чийто списък ще бъде определен допълнително.

По-голямата част от държавите от ЕС са подкрепили втория вариант, твърди източик на Франс прес. Германия, Литва, Финландия, Гърция и Унгария са застанали зад първото предложение, заради разходите за операторите и риска от нарушаване на поверителността на личните данни. Германия посочи, че нейното законодателство се противопоставя на събирането на лични данни.

Работна група ще продължи обсъждането, като проучи възможностите за определяне на списък с данни, които да бъдат събирани от операторите.

Още от Свят