ЕС въвежда взаимно признаване на националните електронни документи за самоличност

ЕС въвежда взаимно признаване на националните електронни документи за самоличност

От събота в ЕС влиза в сила възможността за взаимно признаване на електронните документи за самоличност, съобщи Европейската комисия.

По този начин гражданин на държава от ЕС, който притежава такъв документ, ще може да ползва с него административни електронни услуги онлайн в друга страна от Общността. Улеснението ще помогне при откриването на банкови сметки, записване в университет, обмен на данни с държавните и местните служби.

Досега само Италия и Германия са завършили съответната процедура, която предвижда подаването на заявление и оценка от ЕК на националните системи за електронни документи за самоличност. Хърватия, Естония, Люксембург и Испания са в последния етап от признаването на документите на техните граждани. Процесът е в начален етап в Белгия, Португалия и Великобритания.

Отчита се, че днес 58 на сто от гражданите на ЕС използват електронни административни услуги. Допълва се, че 82 на сто от административните услуги в ЕС се предлагат и онлайн. За бизнеса въвеждането на взаимното признаване на електронни документи за самоличност би спестило на година по 11 милиарда евро.

Комисията уточнява, че въвеждането на електронното удостоверяване на самоличността може да бъде полезно включително за повече сигурност в интернет - например с проверка на потребителите на социалните мрежи за изискването да са навършили определена възраст.

Предвижда се електронните документи - лични и банкови карти, както и шофьорски книжки, да бъдат използвани като средство за достъп също до електронни здравни картони и за подаване на заявления до данъчните служби.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?