ЕСПЧ осъди Полша заради тайните затвори на ЦРУ

ЕСПЧ осъди Полша заради тайните затвори на ЦРУ

Европейският съд за правата на човека осъди в четвъртък Полша заради нейното съучастие в прилагането на програмата за тайни затвори на ЦРУ, насочена срещу предполагаеми терористи, предадоха световните агенции.

Съдът постанови, че Полша е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е позволила на ЦРУ да задържи двама заподозрени от Ал Каида на полска територия, предаде Ройтерс.

Решението идва в отговор на жалбите на двама мъже - роденият в Саудитска Арабия Абу Зубайда и саудитският гражданин Абд ал Рахим ал Нашири, които твърдят, че тайно са транспортирани със самолет до управляван от ЦРУ затвор в полска гора, където третирането им било равносилно на подлагане на мъчения.

Съдът реши, че Полша е нарушила членове от конвенцията, включително за забрана на мъчения, право на свобода и право на ефективно разследване на твърденията им. Сега Варшава е осъдена да плати на Нашири 100 000 евро за щети и 130 000 евро на Зубайда.

Страната вече беше осъдена за ролята ѝ в мъченията, понесени на нейна територия, през 2002-2003 година, от палестинец и саудитец, преди те да бъдат прехвърлени в американската база Гуантанамо, където все още са задържани, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?