ЕЦБ предлага експертна помощ по казуса с КТБ

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт

Европейската централна банка (ЕЦБ) препоръча на България да търси бързи и ефективни решения за осигуряване на достъп до блокираните в Корпоративна търговска банка гарантирани влогове, за да съхрани доверието в банковата система. Освен това вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио е изразил готовност пред председателя та Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев банката да предостави експертна помощ на страната за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство – след политически консенсус за необходимостта от такива.

Това съобщиха от Комисията за финансов надзор след среща на Мавродиев и Констанцио във 
Франкфурт, състояла се в опит на КФН да съдейства за запазване на финансовата стабилност в България и за намиране на оптимално решение за излизане от кризата с КТБ.

Мавродиев изразил мнение, че включването на България към механизма за единен банков надзор, както и възможно най-бързото присъединяване към Еврозоната трябва да са национални приоритети със стратегическо значение. Реализирането им ще спомогне за запазването на финансовата стабилност в страната и по-добра защита на икономиката ѝ от сътресения, заявил той.

От КФН реагираха и на изявлението на депутата от БСП Георги Кадиев в парламента в рамките на дискусията по казуса КТБ, че комисията също носи отговорност за състоянието на КТБ. Комисията посочва, че при нея не са пристигали сигнали от ощетени клиенти на КТБ като инвестиционен посредник, а и тези клиенти са могли и могат да прехвърлят финансовите си инструменти при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в Централния депозитар.

"В изказването на г-н Кадиев, отново превес взема манипулативното политическо говорене, което цели да внесе объркване, паника и недоверие към финансовите институции, в това число и инвестиционните посредници. Подобни изказвания, издават некомпетентност, непознаване на законите и правомощията на институциите, което е недопустимо за народен представител, пише в изявлението на КФН.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?