ЕЦБ сви прогнозата си за ръста на еврозоната

Марио Драги

Европейската централна банка понижи прогнозите си за икономически растеж в еврозоната за тази и следващите две години, съобщи президентът на банката Марио Драги. Централната банка намали и очакванията си за инфлацията през тази година. Според новите изчисления през 2015 г. потребителските цени ще се повишат само с 0.1 на сто.

Според новите прогнози икономическият растеж в еврозоната ще се забави до 1.4% през 2015, 1.7% през 2016 и 1.8% през 2017 г. Причината за това е основно ситуацията в развиващите се страни, обясни Марио Драги. Инфлацията ще остане много ниска, но в дългосрочен план се запазва целта от близо до 2%.

Драги не изключи възможността програмата за изкупуване на държавни облигации да продължи и след септември догодина.

"Ние смятаме, че Европейската централна банка може да изкупува повече от поставения лимит от 25% в случаите, когато няма да се окаже в ситуацията да притежава блокиращ пакет. В тези случаи може да се стигне до увеличение от 25 на 33%", каза Марио Драги.

През март Европейската централна банка започна ежемесечно изкупуване на държавни облигации за 60 млрд. евро. Цялата програма е за над един трилион евро. Към момента не са обсъждани конкретни промени, ако се наложи да се стигне до продължаване на програмата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?