Евакуация и спрени полети в САЩ заради връхлитащата супербуря Санди

Ураганът принуди Обама и Ромни да отменят пътувания до Вирджиния

Евакуация и спрени полети в САЩ заради връхлитащата супербуря Санди

Ураганът Санди, който тази нощ се очаква да удари Източното крайбрежие на САЩ, след като вече взе 66 жертви в Карибския регион, се очертава да е най-разрушителната буря в Съединените американски щати. Това накара властите да вземат редица мерки, след които спиране на въздушния трафик в предполагаемия обсег на бурята, на движението на метрото, автобусите и влаковете в Ню Йорк, както и евакуацията на стотици хиляди души.

Според изчисленията на администрацията на президента Барак Обама ураганът може да засегне 50 млн. души, а приближаващата се буря вече разстрои транспортната система на страната.

 

Над 700 полета, включително международни, бяха отменени в неделя, а близо 2 500 няма да се състоят в понеделник, предаде Ройтерс.

 

Задаващият се ураган попречи и на плановете на двамата кандидати за президент в предстоящите на 6 ноември избори да отменят пътуванията си до Вирджиния. От Белия дом казаха, че президентът Обама е отменил кампанията си във Вирджиния в понеделник и друго свое посещение в Колорадо във вторник и вместо това ще следи ситуацията около Санди от Вашингтон. Съперникът му от републиканците Мит Ромни също промени графика на пътуванията си и, вместо за планираното посещение във Вирджиния в неделя, отлетя за Охайо.

 

За да се намалят последиците от разрушителната сила на Санди, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди евакуацията на 375 000 души, живеещи в зони на града, които се смятат за застрашени от наводнения, предаде Франс прес. По-късно - в 19 ч. местно време (23 ч. по Гринуич) спират метрото, градските автобуси и влаковете в Ню Йорк и тяхното движение ще се поднови 12 часа след като Санди отмине. Плажовете, парковете и откритите спортни терени се затварят заради бурята.

 

Ер Франс анулира всичките си полети, предвидени в понеделник към Ню Йорк и Вашингтон, докато американските авиокомпании анулираха стотици вътрешни полети. Летищата на Ню Йорк остават отворени в неделя, но местните власти предупреждават пътниците за евентуални смущения в трафика.

 

Потенциален риск от наводнения има за Мериленд и Пенсилвания, както и за обилни снеговалежи до половин метър в Западна Вирджиния и Югозападна Пенсилвания.

 

Губернаторът на Делауер Джак Маркъл нареди евакуацията на 50 хиляди души от крайбрежните райони. Кметът на Кейп Мей в Ню Джърси издаде заповед за евакуации от крайбрежните острови, където се намират популярни морски курорти.

 

Санди е ураган от първа категория по 5-степенната скала за ураганите на Сафир-Симпсън. Според метеоролозите стихията може да връхлети сушата в понеделник вечерта или през нощта в района между Делауеър и Ню Джърси. После се очаква да се насочи навътре към Филаделфия и Пенсилвания, посочва Ройтерс.

 

Санди се движи на широк фронт от най-малко 800 километра. Ефектът от урагана вече се усеща по крайбрежието на Северна Каролина и Мериленд, където участъци бяха наводнени

заради покачването на водите, причинено от стихията, предаде Франс прес.

 

Ураганните ветрове на Санди се усещат на 280 км от центъра на стихията. По-слабите ветрове на Санди могат да се доловят дори на 1670 км от окото на бурята. Именно това прави

урагана толкова необичаен и кара експертите да го наричат супербуря, отбелязва Ройтерс.

 

Другото, което прави Санди рядко срещана хибридна супербуря, е това, че тя е породена от поток от арктически въздух, смесващ се с тропическа буря.

 

Санди се очаква да се срещне с други две силни бури, което ще причини опустошения на огромна територия - от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят