Евакуирани са 1500 души заради пожар в Испания

Пожарът в парк Доняна

Най-малко 1500 души са евакуирани заради пожар, който стигна до природния парк "Доняна" в Южна Испания, предаде Франс прес.

Пожарът избухна в събота вечерта в югозападната община Могер, като за часове успя да стигне до защитената територия, която е включена в Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО.

"Доняна" е един от най-големите природни резервати в Испания. Неговите над 50 000 хектара площ са важна спирка за мигриращите птици от Африка и Европа. Обитаван е от редица животински видове, сред които са силно застрашените иберийски рис и испански царски орел, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Седем самолета, десет хеликоптера и четири хидроплана са мобилизирани за потушаването на пожара.

Около 750 души са пренастанени, като броят на изселените е още по-висок, тъй като някои хора са напуснали района със собствени средства, съобщиха спасителните служби.

Властите засега не посочват каква площ е засегната от пламъците, тъй като пожарът продължава да е извън контрол.

"Не се изключва човешкият фактор" при избухването на пожара, заяви регионалният президент на област Андалусия Сузана Диас.

Испания е обхваната от ранно засушаване и в няколко района в страната е обявен максимален риск от пожар. Голяма част от тях са в провинция Уелва, където избухна пожарът.

В съседна Португалия миналата неделя 64 души загинаха, а над 250 бяха са ранени в горски пожари, които бяха овладени едва в четвъртък.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?