ЕВН: Цената на тока ще продължи да се покачва

В бъдеще цената на електроенергията ще продължи да се покачва заради увеличението на дела на възобновяемите енергоизточници и изкупуването на сертификати за въглеродни емисии. Това обяви председателят на управителния съвет на ЕВН България Йорг Золфелнер.

Общото увеличение на цената за клиентите на ЕВН тази година е 13.6%, от които 7 на сто се дължат на изкупуването на зелена енергия.

Йорг Золфелнер изтъкна, че абонатите на ЕВН Топлофикация плащат за първи път по-ниски цени от тези в столицата – 96.79 за мегаватчас.

От дружеството представиха нова индивидуална услуга за парно и топла вода. От нея могат да се възползват тези, които живеят в сгради с хоризонтална инсталация - нови жилищни, административни и бизнес обекти. В момента в Пловдив има 100 такива абонатни станции, каза Золфелнер. По думите му услугата се предлага за пръв път в България и се ползва без решение на общото събрание на живеещите, без изравнителни сметки, не се плаща за сградна инсталация и за общи части. Всеки клиент има възможност за индивидуално включване или отказ.

През отоплителният период се плаща фиксирана сума за шест месеца по 10 лева за услугите "Отопление" и "Битова гореща вода", плюс 96.79 лева за мегават час за изразходена топлинна енергия и 10 лева за кубичен метър топла вода.

През неотоплителния сезон клиентите заплащат само фиксираната цена от 10 лева за услугата "Битова гореща вода" и изразходената топла вода.

От EVN България представиха и първия в страната проект за централизирано охлаждане. По думите на председателя на управителния съвет на дружеството подаваната топлинна енергия ще се преобразува чрез абсорбационна машина в охлаждане и след това ще се предава към абонатната станция. Услугата е с 20% по евтина и с по-малко вредни емисии в сравнение със стандартния начина за охлаждане - чрез компресорни машини, изтъкна Золфелнер.

От нея могат да се възползват сгради, които имат централизирана климатизация. Пилотният проект ще се реализира в административната сграда на район "Тракия" в Пловдив, допълни Золфелнер.

Споделяне

Още от Бизнес