Евродепутатите искат седалището на парламента да е само в Брюксел

Европейският парламент подкрепи с 429 гласа "за" срещу 184 "против" обособяването на едно седалище на институцията, което да бъде в Брюксел, съобщи вестник "Соар".

Спорът за това дали да спре използването на комплекса на ЕП в Страсбург е стар, а основният аргумент за едно единствено седалище са разходите по преместването всеки месец между Белгия и Франция на депутатите и техните екипи, изчислени на около 250 милиона евро годишно.

 

ЕП заседава 12 пъти на година в Страсбург, а промяната на тази практика, залегнала в договорите, може да стане с единодушното решение на 27-те страни в ЕС. Очаква се Франция никога да не подкрепи подобна промяна, освен ако не бъдат договорени значителни компенсации, отбелязва БТА.

 

При преместването между Брюксел и Страсбург всеки месец пътуват около 3000 души, включително администрация, лобисти и журналисти. В сградите на ЕП в Страсбург целогодишно работят 80 души, които поддържат, чистят и охраняват помещенията с обща площ от 340 000 квадратни метра, макар че те са празни поне 25 дни месечно.

 

В Брюксел заетите в помещенията на ЕП са 3270 души, а в Люксембург - 2185. Изчислено е, че 16 процента от бюджета на институцията се харчи за сградите в трите града.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?