Евродепутатите на ГЕРБ питат БСП ще подкрепи ли избори на чужда държава у нас

Таско Ерменков, сн: БГНЕС

Евродепутатите от групата на ГЕРБ питат БСП би ли подкрепила избори на чужда страна на територията на България. Повод за въпросът е позицията на социалиста Таско Ерменков за изборните резултати в Крим.

В позицията си евродепутатите от ГЕРБ припомнят декларацията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от 16 март т. г. В документа ясно се заявява позицията на Европейския съюз за непризнаване на проведените от страна на Руската федерация избори на Кримския полуостров, който попада в рамките на международно признатите граници на Украйна, съобщи пресцентъра на партията.

Преди ден Ерменков написа във Фейсбук: "Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!",

"Да считаме ли, че написаното от Таско Ерменков е официална позиция на БСП и дали от Партията на европейските социалисти (ПЕС) знаят за нея?", питат евродепутатите от ГЕРБ. Според тях изразеното от депутата от БСП Таско Ерменков виждане за пореден път показва, че наследниците на бившата комунистическа партия в България принадлежат само номинално към семейството на европейските социалисти и по редица важни въпроси подкрепят популистки и анти-ЕС позиции.

Подобно държание и политическо позициониране от страна на българските социалисти поставят под въпрос както техния европейски облик, така и евроатлантическата ориентация на страната. За нас подобни позиции са неприемливи и са в разрез с принципите на членството ни в ЕС и НАТО, посочват евродепутатите от ГЕРБ.

"Виждаме само в рамките на последните няколко месеца колко сериозно се разминава позицията на БСП с тази на европейските социалисти, както по отношение ратификацията на Истанбулската конвенция, така и по отношение на декларацията на принадлежащия към семейството на социалдемократите върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи", подчертават от ГЕРБ.

Заветът на българските възрожденци е да бъдем равни с другите европейски народи - нашият национален идеал още в онзи момент е свързан с визията за свободна и обединена Европа, смятат евродепутатите. Те препоръчват на депутата Таско Ерменков и представителите на БСП да се запознаят по-добре с творчеството на Христо Ботев и цяла плеяда български възрожденци и революционери като Васил Левски, Г.С. Раковски, Захари Стоянов и много други преди да ги цитират в подобен контекст.

Споделяне

Още от България