Еврофонд дава заплати в АЕЦ "Козлодуй", за да не скача много токът

Еврофонд дава заплати в АЕЦ "Козлодуй", за да не скача много токът

От фонд "Козлодуй" през следващите две години ще бъдат плащани заплатите на 700 души персонал от АЕЦ "Козлодуй", за да се повишават по-малко цените на произвежданата в централата електроенергия.  Това съобщи във вторник пред журналисти изпълнителният директор на ядрения оператор Иван Генов.

Миналия петък на сесия на Асамблеята на донорите на фонда, в който са заделени пари от ЕС по линия на програма фАР и от Швейцария и който се управлява от ЕБВР, бяха договорени 20 млн. евро за изпълнение на програмата за извеждане от експлоатация на два от малките блокове, чийто срок е до края на 2011 г. Сега Генов уточни, че с тях от есента започва плащане на заплати и тези разходи няма да бъдат вземани предвид от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при формирането на цената на тока на централата. Това ще позволи задържането на повишението на тарифите на дружеството, което ще се отрази върху енергийния пазар благоприятно,  коментира шефът на ядрения оператор.

Заради тези договорени безвъзмездни средства, АЕЦ "Козлодуй" прие без да протестира определените им от юли цени за регулирания пазар,допълни той. По думите му проблем за централата обаче е, че ДКЕВР е задържала по-голямата част от производството на АЕЦ за нуждите на регулирания пазар, на който от януари 2007 г., според евроизискванията, остават само битовите потребители, които не желаят за сменят доставчика си, и малките фирми с персонал до 50 души.

Така централата разполага с по-малко количества, които може да продаде директно на предприятията или на търговците на ток и да постигне по-добри цени от регулирания пазар заради прякото договаряне.

По думите на Генов дори и с тези количества АЕЦ "Козлодуй" имала договори до края на годината със седем търговци на ток, които от своя страна могат да доставят пряко на фирмите и на бита, както и контракти с около 12 предприятия.

Шефът на атомната централа каза още, че НЕК е започнала за плаща задълженията си към АЕЦ. Преди около месец електрическата компания беше натрупала борч от 107 млн. лв. за ток от "Козлодуй". Дължимата сума вече е паднала на 80 млн. лв., каза Генов и допълни, че двете държавни дружества са сключили споразумение за разсрочено плащане, според което до края на годината НЕК трябва да внася всеки месец по 15 млн.лв. и да покрива текущите си задължения.

Споделяне

Още от Бизнес