Евроизборите по-скъпи с 2.5 млн. лв. спрямо парламентарните

Изборите за Европейски парламент ще струват с 2.5 млн. лв. повече спрямо парламентарните от 2013 г. 

Вотът през май ще  излезе над 23.88 млн. лв. Това показва одобрената план-сметка от правителството в понеделник, съобщи пресслужбата на кабинета във вторник.

Увеличените разходи се дължат основно на повишеното заплащане на членовете на районните и секционните избирателни комисии, които са увеличени с 1.8 млн. лв. спрямо миналогодишните избори. Общо за заплати ще бъдат похарчени близо 8 млн. лв.

Разходите по бюджета на ЦИК пък са увеличени от 3.25 млн. лв. през миналата година на 5.73 млн. лв. за изборите през май, показват разчетите.

Друга причина за поскъпването на изборите е осигуряването на медийни пакети за партиите, които нямат право на държавна субсидия. За тази цел са отпуснати 2 млн. лв., е посочено в съобщението.

В същото време средствата на Министерския съвет и на министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите пък са намалели с 464 хил. лв., показват още данните.

Отпечатването на бюлетините ще струва 1.25 млн. лв.

Средствата по план-сметката ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2014 г. Постановлението на правителството е съгласувано с ЦИК.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?