Евроизборите заплашват да "погребат" гръцкото правителство

Лидерите на двете управляващи партии Андонис Самарас на Нова демокрация ( ляво) и Евангелос Венизелос на ПАСОК

Паника цари в средите на правителството в Атина с оглед на евроизборите на 25 май 2014 г. Всички тайни сондажи будят смут и неописуема нервност в двете партии от правителствената коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, тъй като показват, че извън всякакво съмнение, изборното им поражение - при наличие на слабото звено в тях - социалистите от ПАСОК – ще придобие невиждани от политическа гледна точка катастрофални размери, коментира във вторник гръцкото списание "Епикера", цитирано от БТА.

Това ще са осмите евроизбори, които ще се състоят в Гърция. Първите бяха през 1981 г., когато страната се присъедини към Европейската икономическа общност (ЕИО), както тогава се наричаше Европейският съюз (ЕС).

Елементът, който внася страх в ръководствата на двете партии - Нова демокрация и ПАСОК, е, че през май със сигурност тези две политически сили, заедно, няма да могат да съберат дори половината от процента, който са получавали средно при предишните седем евроизбори.

Отдавна евроизборите във всички страни на ЕС, в това число и в Гърция, не са имали и най-малко политическо значение и никога не са провокирали политически процеси и събития на национално равнище. Този път обаче, ако досегашните прогнози в социологическите анкети се потвърдят на изборите и по-специално ако сборът от процентите на Нова демокрация и ПАСОК падне под 30 на сто, ударът ще бъде съкрушителен за кабинета Самарас-Венизелос, който ще рухне за няколко дни, а също не и в същата нощ на евровота, пише списанието.

Политическата незначимост на евроизборите е стигнала до там, че почти нито един грък няма дори и смътна представа за резултатите от тях. За това е нужно те да се припомнят.

На седемте предишни евроизбори Нова демокрация е пулучила следните резултати: 31,34 на сто /1981 г./, 38,05 на сто /1984 г./, 40,41 на сто /1991 г./, 32,65 на сто /1994 г./, 36 на сто /1999 г./, 43,04 на сто/2004 г./ и 32,29 на сто /2009 г./ С други думи най-добрият резултат за тази партия е бил 43,04 на сто през 2004 г., а най-лошият - 31,34 на сто през 1981 г., преди трийсет и повече години.

ПАСОК е получил следните проценти на евроизборите: 40,12 на сто/1981 г./, 41,58 на сто /1984 г./, 35,96 на сто /1989 г./, 37,69 на сто /1994 г./, 32,92 на сто /1999 г./,, 34,02 на сто /2004 г./ и 36,64 на сто /2009 г./. С други думи най-добрият резултат за социалистите 41,58 на сто е бил през 1984 г., а най-лошият - 32,92 на сто през 1999 г.

За отбелязване е, че както най-добрите, така и най-малките проценти за двете партии се различават, макар и минимално, помежду си: 43,04 на сто - най-добрият резултат за Нова демокрация и 41,58 на сто за ПАСОК, тоест разликата е един и половина процентни пункта.

Второто нещо за отбелязване е, че ако съберем тези проценти ще видим, че тази разлика между двете партии е доста значителна и тя е десет процентни пункта. За първи път обаче през май тази година двете политически сили - стълбове на политическата система в Гърция, не само просто е изключено да се доберат до най-ниския сборен резултат на евроизбори, но няма да вземат и половината от този процент. На предстоящия вот те рискуват да не получат даже и 30 на сто.

В съвсем противната посока се очаква да се развие сборът от процента на двете големи исторически течения на гръцката левица - комунистическата партия и другата формация, изразявана днес от СИРИЗА /приемница на комунистическата партия /вътрешна/ и на коалицията СИН/. Макар че в годините при всички предишни евроизбори тези политически сили са получавали гласове в диапазона от 12 до 18 на сто, при сегашния вот се очертава те да счупят всички рекорди по отношение на гласове, получавани от левицата на избори.

Все пак въпреки очакваното изборно поражение на Нова демокрация и ПАСОК и безсилието им да получат през май половината от процента, които са събирали заедно на евроизбори, падането на правителството съвсем не е сигурно, отбелязва "Епикера".

Нова демокрация и ПАСОК управляват заедно, като общият процент от гласовете за тях е 42 на сто /29,66 на сто за Нова демокрация плюс 12,28 на сто за ПАСОК/. Ако на евроизборите те съберат общо 35 на сто, буквално нищо няма да се случи.

При приблизително 30 на сто обаче този кабинет е обречен и ще падне, тъй като този процент не може да му осигури оцеляване. Но нещата рязко могат да се променят, ако този процент за двете партии се движи в границите на около 20 на сто за Нова демокрация и около 5 на сто за ПАСОК. Тогава буквално нищо не може да ги спаси. Правителството ще се разпадне и ще бъде свалено отвътре.

В този смисъл въздържалите се на тези евроизбори през май са единствената надежда за Нова демокрация и ПАСОК. Колкото повече са те, толкова по-добре ще е за тях.

За Самарас и Венизелос забраната за участие в изборите на Златна зора /тя бе обвинена, че е престъпна организация/ се явява ключов елемент за постигането на този висок процент "въздържали се". При възможна такава забрана на Златна зора, която вече представлява приоритетна политическа цел за Самарас и Венизелос, при това налице са много сериозни шансове за успех, тогава те може да разчитат, че ще успеят да парират може би едно десет на сто от избирателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани