“Евроком” обвинена в нелоялна кражба на клиенти

“Евроком” обвинена в нелоялна кражба на клиенти

Молба за отмяна на решенията за концентрация между “Евроком Кабел Мениджмънт България” и дружествата “Центрум груп БГ” и “Центрум груп-Кабел”, е подала компанията “Центрум груп-София” в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това съобщи в петък адвокатът на  вносителя Орлин Иванов.

Той поясни, че “Центрум груп БГ” и “Центрум груп-Кабел” са придобили незаконосъобразно част от активите си при своето отделяне от “Центрум груп-София”, където техните собственици са били акционери.

Справка в Дакси сочи, че дяловете в “Центрум груп-София” се държат от шест  физически лица, споменати поименно с пакети от по 3 и 8 процента, и неуточнена група физически лица, притежаваща общо 23 на сто. Другите акционери са фирмите “ЛИ-2”, “Мега С.АТ.” и “Видеосат БДМ”.

От КЗК потвърдиха, че е постъпила молба да се отмени поглъщането на “Центрум груп БГ” и “Центрум груп-Кабел” от “Евроком Кабел Мениджмънт България”, но все още не е образувано производство по казуса.

Оттам допълниха, че чакат документите, за да проверят дали наистина “Центрум груп БГ” и “Центрум груп-Кабел” са подали невярна информация за разрешаване на сделката с “Евроком”, чийто собственик е холандската “ФН Кейбъл Холдингс Б.В.”.

Ако се установи, че молбата на “Центрум груп-София” е основателна, концентрациите с “Евроком” може и да бъдат отменени, заявиха от комисията.

По думите на Иванов  двете дружества на бивши акционери в “Центрум груп-София” не притежават части от изградената от компанията кабелна мрежа. Те нямат и права върху договорите с клиентите, въпреки че след отделянето си са получили собствени лицензи за осъществяване на далекосъобщителна дейност, твърди адвокатът.

Разрешеното от КЗК сливане  касае придобиването от страна на “Евроком” на активи, отношения и права за осъществяване на дейност от “Центрум груп БГ” и “Центрум груп-Кабел”. Тъй като тези дружества все още имали правоотношение с “Центрум груп-София”, а и техните собственици все още притежавали някакъв дял в компанията, от която се отделили, така “Евроком” можела да придобие и част от първоначалното дружество, смята Орлин Иванов. Според него конкурентният кабелен оператор можело да влезе и в четвъртото дружество с “Центрум груп” в името – “Центрум груп” ООД, което е мажоритарна собственост на “Центрум груп-София”.

Иванов смята, че цялата акция е била добре планирана от собственика на “Евроком Кабел Мениджмънт България”, който още миналата година, когато акционерите на “Центрум груп-София” започнали да се отделят за продажбата, им поставил условие в новите им дружества да присъства наименованието “Центрум груп”. Това според него било използвано за умишлено покриване на факти и обстоятелства при кандидатстването за концентрация пред КЗК.

Другата линия, по която “Евроком” действала изключително нелоялно, била заблудата на клиентите на “Центрум груп-София”, че компанията е изкупена, каза Иванов. По  думите му в момента техниците на “Евроком” обикаляли домовете на потребителите да ги информират за поглъщането на “Центрум груп” и да подписват нови договори. За това щяла да бъде сезирана Комисията за защита на потребителите, като се подготвяли жалби по въпроса.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?