Еврокомисарят по земеделие обеща подкрепа за българските череши

Еврокомисарят по земеделие обеща подкрепа за българските череши

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган обеща компенсации за българските производители на череши заради руското ембрго.

Той не конкретизира каква помощ ще получат те, защто все още не е пределен бюджетът и тече съгласуването на мерките за пдпомагане с другите европейски страни, каза Хоган в отговор на въпрос на Mediapool.

Проблемът ще бъде обсъден при предстоящата му визита в София с българските власти в петък.

Програмата за компенсации на ЕС заради руското ембарго на селскостопански стоки ще бъде продължена до края на юни 2015 г. Летните плодове също ще бъдат включени в мерките за подпомгане, каза Хоган.

Малко от българските земеделски производители обаче биха имали обаче шанс да получат директни компенсации заради руското ембарго, смята еврокомисарят по земеделие. Причината е, че износът на българска селскостопанска продукция за Русия е малък.

"При вас рискът идва от това, че големи износители като Полша и Румъния могат да потърсят пазар за непродадената си продукция в България и така да навредят на българските фермери", каза Хоган. Това, което ЕС ще направи е селскостопанските продукти от тези страни да не залеят българския пазар. Това ще стане чрз зкупуване и блокиране на определени количества от тези пазари. Така индиректно ще се помогнеи  на българските производители, обсни Фил Хоган.

Няма да има удължаване с половин година на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и тя трябва да приключи до края на тази година, каза Фил Хоган. По думите му изпълнението е "задоволително". Нямам сведения за високо ниво на грешките по ПРСР 2007-2013 т., то е "незначително", каза Хоган.

Общо на 7.5 млрд. евро ще могат да разчитат българските фермери до 2020 г. от земеделските фондове на Европейския съюз. От тях над 5 млрд. евро са за директни плащания на земеделките производители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?