Еврокомисията ще иска мнението на всички правителства от ЕС в спора си с Полша

Еврокомисията ще иска мнението на всички правителства от ЕС в спора си с Полша

Европейската комисия ще поиска мнението на страните членки на ЕС по въпроса дали да предприема по-нататъшни наказателни мерки срещу Полша в спора относно върховенството на закона в тази страна членка, предаде Ройтерс. Това е заявил първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс пред своите колеги еврокомисари на редовното им седмично заседание в Брюксел.

"Идеята е да проучим какво мислят правителствата по този въпрос и да получим подкрепа за това как да процедираме по-нататък", каза висш служител на ЕС, запознат с хода на дискусията, преминала при закрити врата.

Според друг неназован служител, цитиран от Ройтерс, Тимерманс, който миналата седмица размени публично остри реплики с полския външен министър Витолд Вашчиковски, получил подкрепа от всичките си колеги в ЕК, но не желаел да вдига градуса на политическото напрежение от сблъсъка на комисията с Варшава. Той не е предложил да се пристъпи към следващата стъпка от формалната процедура срещу Полша, с която да бъде замразено правото ѝ на глас в Съвета на ЕС, съобщиха източниците.

Спорът между Брюксел и Варшава продължава повече от година. Управляващата полска партия "Право и справедливост" отказва да следва препоръките на ЕС и твърди, че Еврокомисията превишава пълномощията си, поучавайки едно демократично избрано правителство с голямо парламентарно мнозинство как да се държи, посочва Ройтерс.

Тимерманс, който е бивш холандски външен министър, иска въпросът да бъде обсъден на среща на външните министри от ЕС и ще помоли Малта, която е ротационен председател в ЕС, да го постави на дневен ред. Следващата такава среща е насрочена за 7 март в Брюксел, ала според неназовани служители от ЕС още не е решено дали дискусията за Полша ще бъде включена в нейния дневен ред.

Споделяне

Още от Европа