Евролидерите отложиха решението за целите за намаляване на парниковите емисии

Борисов: Много работа ни чака в България, без популизъм и партийност, защото това ще стане

Евролидерите отложиха решението за целите за намаляване на парниковите емисии

Лидерите на страните членки на Европейския съюз отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че по въпроса има остри разногласия между отделните държави.

Лидерите на 27-те се събраха вчера на двудневна среща в Брюксел. От заключенията от първия ден от заседанието на Европейския съвет става ясно, че решението за новите цели за намаляване на парниковите емисии до 2030 г. е оставено за декември. ЕС иска да уведоми навреме ООН за новите си цели в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Европейската комисия иска понижение от поне 55 процента спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът "въглеродна неутралност" до 2050 г. Сега целта е 40 на сто. Европейският парламент настоява за цел от поне 60 процента.

Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо целевото равнище от 55 на сто.

Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва Франс прес.

Като средно равнище за ЕС 55 процента е постижима цел, но не и за Чехия, предупреди чешкият премиер Андрей Бабиш.

Българският министър-председател Бойко Борисов изрази загриженост за минния сектор в своята страна и каза, че по предварителни оценки България може да си позволи съкращаване на парниковите емисии с до 40 процента, отбелязва Франс прес.

Разногласията за целите остават силни и Германия, ротационният председател на ЕС, отложи евентуалното решение за срещата на върха на 27-те на 10 и 11 декември.

До края на годината не остава много време и за да може преговорите с Европейския парламент да приключат до средата на декември, министрите на околната среда на страните членки трябва да постигнат споразумение за "тяхната версия за закона за климата" още на срещата си на 23 октомври, предупреди обаче Паскал Канфен, председателят на комисията на ЕП по околната среда.

Борисов: Много работа ни чака, това ще стане

Пред български журналисти снощи премиерът Борисов заяви, че е представил проблемите на България, заедно с други държави, които използват въглища за производство на енергия. Той отбеляза, че някои държави от ЕС не са съгласни средствата за "изчистване" на икономиката да подкрепят ядрени проекти.

Борисов добави, че може да се очаква ЕС да се споразумее за намаляване до 2030 г. на замърсяването с 55 на сто спрямо равнищата от 1990 година. Много бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030 г., много трудно държави като България, Чехия, Полша, ще се справят, посочи Борисов.

Много работа ни чака в България, без популизъм и партийност, защото това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от централите, дали от други сектори на стопанския живот. Това е решение на ЕС и ще бъдат много стриктни, добави министър-председателят.

Много внимателно и бързо трябва да мислим не само за придобиване на нови мощности за чиста енергия. България има загуби по мрежата за близо 1000 мегавата - от сгради и неефективни производства. Това отбеляза премиерът Борисов в петък в кулоарите на Европейския съвет.

По неговите думи със санирането на сградите у нас и подмяната на осветлението може да се направи много, за да се намалят загубите на енергия.

Споделяне

Още от Европа