"Еврометал" обмисля обжалване на търга за Варненската корабостроителница

Юристите на "Еврометал" проверяват целия търг за варненската корабостроителница и след тяхното заключение ръководството на фирмата ще реши дали да обжалва, заяви в Перник изпълнителният директор на отхвърленият кандидат-купувач Людмил Стойков.

Ръководената от него фирма "Еврометал" единствена внесла депозит по сметка на синдиците и декларации, в които потвърждавала запазване предмета на дейност, броят работни места, инвестиции и др. намерения, съобщава БТА. Според него параходство "БМФ" е било допуснато до търга без тези документи.

Сега юристите на "Еврометал" проверявали на какво законово основание е разрешено явяването на "БМФ" на конкурса. Най-рано в понеделник или вторник ще обявим дали ще обжалваме, каза Стойков.

Интересът ни не е загубен, декларира шефът на "Еврометал". Фирмата можела да плати в 5-дневен срок. Парите били осигурени от собствени средства, кредити от няколко банки и междуфирмени заеми.

Ние не се конфронтираме с БМФ, заяви Стойков. Според него обаче, ако се окаже, че държавна банка ще осигури кредит на БМФ, това не е приватизация. Той уточни, че не може да отправи конкретен укор за задкулисни интереси.

Слуховете, че ще нарежем корабостроителницата на скрап са несериозни, заяви Стойков. В дружеството имало скрап за не повече от 3-4 млн. лв. От "Еврометал" били готови да оставят в Съвета на директорите представител на държавата като наблюдател. Пернишката фирма се ангажира да назначи още 500-1000 души до края на годината плюс 1600 следващата.

"Еврометал" е акционерно дружество между Людмил Стойков и "Ладимекс холдинг". Притежава 25% от "Стомана индъстри" и акции в курорта "Дюни", "Родопа"-Шумен, пернишкия завод за голямогабаритни металорежещи машини, заводът за заваръчна техника "Кракра" и др.

Варненската корабостроитебница е най-големият вътрешен клиент на "Стомана", заяви Стойков. Тя ежемесечно купувала по 3-5 х.т ламарина.

Споделяне

Още от Бизнес