Европа губи 425 хил. евро на ден от липсата на единен европейски патент

Всеки ден, загубен в преговори за създаването на единен европейски патент, струва 425 хил. евро на европейската икономика, изчисляват от Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати Европалати. Тази сметка се основава на "разходите за валидиране" и в нея не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове, посочват от организацията.

Изобретенията в ЕС могат да бъдат защитени с национални патенти, издадени от Европейското патентно ведомство (ЕПВ) или от националните патентни ведомства. Не съществува единен патент, осигуряващ защита в целия ЕС. Това води до разпокъсана патентна система.

Разпокъсването се дължи на големите разходи и сложността на валидирането на европейските патенти в отделните държави членки, на което може да се дължат до 40% от общите разходи за патентоване в Европа. Например европейски патент, валидиран в 13 държави, е над 10 пъти по-скъп, отколкото патент в САЩ или Япония.

Поради това патентопритежателите обикновено ограничават защитата до малко на брой държави членки на ЕС.

Според Европалати Европа е загубила 31 млн. евро в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник – 20 февруари 2012 г.

Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември 2011 г., но нов спор за седалището на главния патентен съд – Лондон, Мюнхен или Париж - блокира окончателното споразумение.

Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.

Европалати представлява над 20 милиона предприятия в Европа, 93% от които са малки и средни предприятия. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) членува в Европалати от 3 октомври 1994 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?