Европа затяга финансирането на европейските партии

Европа затяга финансирането на европейските партии

Политическите партии в страните членки на ЕС ще могат да получават средства, само ако покажат на своите уебсайтове логото и програмата на европейското семейство, към което принадлежат. Tова предвиждат измененията на регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации, подписани в четвъртък от Лиляна Павлова и шефът на ЕП Антонио Таяни. 

Друг ключов елемент на промените е финансирането на партиите да бъде пропорционално на подкрепата, която получават на изборите. Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на политическа партия и вече физически лица няма да имат право да създават такава.

Приемането на досието беше включено като приоритет в програмата на българското председателство, предвид предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент и предвид факта, че новите правила трябва да влязат в сила преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да кандидатстват за финансиране за следващата финансова година.

Финансирането за текущата 2018 година няма да бъде засегнато от новите правила. За да получат средства от ЕС за 2019 г. обаче, страните, партиите и фондациите ще трябва да се съобразят с промените в Регламента.

Законодателният акт ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?