Европарламентът разследва бой между двама британски депутати

Сн. БГНЕС
Европейският парламент започна дисциплинарно разследване на сбиването между свои членове от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), довело до приемането на британски евродепутат в болница с травма на главата, съобщиха световните агенции.
 
Председателят на ЕП Мартин Шулц пожела бързо възстановяване на кандидата за лидер на ЮКИП Стивън Улфи. "Съобщените факти са изключително сериозни. Не е нужно да се споменава, че неучтивото и брутално поведение няма място в Европейския парламент", каза Шулц в изявление, цитирано от Ройтерс.
 
Председателят на Европарламента е германски социалдемократ, който често е бил на различни позиции с британската евроскептична партия, която допринесе за резултата от референдума в страната през юни, на който британците гласуваха за излизане от ЕС. 
 
Шулц поиска от дисциплинарната комисия към ЕП да се заеме по спешност със случая, подробностите около който са неясни.
 
Възможно е да е налице нарушаване на правилата на Европейския парламент, се подчертава в изявлението. След като бъдат установени фактите, Шулц може да наложи порицание на сбилите се евродепутати, да ги лиши от право да гласуват или от офисите им в сградата на ЕП, или да ги глоби със сума, равняваща се на заплатата им за между 2 и 10 дни, или от 612 до 3060 евро, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Според британски медии вторият участник в сбиването е бил евродепутатът от ЮКИП Майк Хукъм, отговарящ за въпросите на националната отбрана. Той е реагирал бурно на изявление на Улфи на партийно заседание, че одобрява позицията на британската премиерка Тереза Мей за напускането на ЕС и дори обмисля да премине в редиците на управляващите консерватори. 
 
След оставката на лидерката на ЮКИП Даян Джеймс обаче Улфи решил да остане и да се бори за място в партийното ръководство, съобщи ТАСС. 
 
Двамата с Хукъм излезли да изяснят отношенията си и при сблъсъка 62-годишният бивш военен нанесъл само един удар, попаднал в лицето на Улфи. При падането си британският евродепутат се ударил в метална конструкция, но успял да се изправи и двамата се върнали да гласуват по един от разглежданите въпроси. Половин час по-късно обаче Улфи загубил съзнание.
 
Временният лидер на ЮКИП Найджъл Фараж обяви днес, че е поискал от председателя и секретаря на партията да проведат вътрешнопартийно разследване на инцидента, за да установят истината, предаде Франс прес.
 
"Аз не исках да се бия. Казах на Хукъм, че трябва да се изясним навън, защото атмосферата на събранието започваше да се сгорещява и всички се изнервяха, но Майк разбра напълно погрешно какво значи това", обясни самият Улфи пред британския вестник "Дейли мейл".
Споделяне

Още от Свят