Европейската комисия подкрепя обособяване на войски на ЕС

Европейската комисия подкрепя обособяване на войски на ЕС

Европейската комисия подкрепи принципно виждането на президента на Франция Еманюел Макрон за нуждата от обособяване на въоръжени сили на ЕС.

Според нас трябва да започнем от изследванията, обществените поръчки и европейското финансиране в отбранителната област, посочи говорител на комисията. Представихме вече предложения в тези посоки. По наше мнение трябва да се започне с това, а може би в края на този процес ще видим нещо, което хората описват като "войски на ЕС", допълни той.

Президентът Макрон постоянно поставя въпроса за силната Европа, която защитава. Това виждане е напълно съвместимо с нашата работа и приветстваме всеки принос на европейските ръководители, добави говорителят.

Макрон бе цитиран днес да призовава за създаването на "истински европейски войски", за да може ЕС да се защитава самостоятелно от Русия, Китай "и дори САЩ", и да не разчита само на Вашингтон за своята сигурност. По неговите думи жертвата на решението на САЩ да се оттеглят от договора за неразпространението на ядрени ракети със среден и малък обсег е именно Европа.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?