Европейската прокуратура е сред основните приоритети на европредседателството ни

Снимка: БГНЕС

Създаването на Европейска прокуратура попада сред основните приоритети на българското европредседателство догодина заедно с развитието на електронното правосъдие и регламентът "Брюксел IIа" за компетентността по брачните въпроси и родителската отговорност.

Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на дискусия в парламента, посветена на приоритети на България за предстоящото председателство през 2018 г. в областта "Правосъдие и вътрешни работи". Тя сподели, че се очаква Европейският парламент да одобри проект за създаване на европрокуъратура именно през настоящия пленарен сезон.

"Това означава, че точно по време на българското председателство ще бъдат предвидени редица фактически действия по структурирането на европейската служба на прокуратурата. В наш интерес е тази служба да започне работа час по-скоро, защото от нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове", коментира Цачева.

По думите на правосъдния министър във въпросния проект ще бъдат предвидени процедури за образуване на разследване по искане на разследващи прокурори, които не са от страната, в която е извършено дадено престъпление. Условието ще бъде двете страни да участват във въпросния регламент.

"Ще се създаде и единна информационна система на европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и ще се насочват по-лесно към съответните разследващи органи", добави Цачева, уточнявайки, че в София ще се проведе конференция по темата на 26 и 27 март догодина.

По отношение на т.нар. регламент "Брюксел IIа" правосъдният министър заяви, че управляващите ще работят "за повишаване на ефективността на механизма за връщане на дете, както и въвеждане на задължение да се дава възможност на детето да изрази мнението си".

Ресорният министър за европредседателството Лиляна Павлова коментира, че предстои през декември правителството да приеме окончателния вариант на националната програма с детайлно описание на приоритетите във всеки един сектор, както и с анализ на всички досиета, които ще поемем от естонското председателство. Графикът предвижда в страната ни да се проведат 230, като 30 от тях ще са на най-високо ниво. На 21 септември и 23 октомври предстоят дебати по приоритетите на председателството.

Вътрешният министър Валентин Радев определи като свои основни приоритети повишаването на сигурността на европейските граждани и по-ефективното управление на миграционните процеси. Като друга важна задача пред българското председателство той посочи постигнето максимален напредък в преговорите за регламента Дъблин за подаването на молби за закрила в ЕС от бежанци. Радев допълни още, че България ще се постарае и да увеличи броя на връщаните незаконни мигранти, намиращи се в у нас.

Споделяне

Още от Европа