Eвропейските компании недоволни от либийския търг за добив на нефт

Европейските петролни компании са разочаровани от раздаването на първите разрешителни за добив на петрол в Либия след отварянето на страната към света, но се надяват да наваксат изоставането си до края на годината, предаде АФП в понеделник.

На първия петролен търг в Либия за последните 40 години, чиито резултати бяха обявени в събота, страната предостави 15 разрешителни за добив на чужди компании. От тях 11 бяха дадени на американски фирми. Нито една европейска компания не взе разрешително.

Сред европейските кандидати са били френските компании Тотал и Газ дьо Франс, испанската Репсол, италианската Аджип и Бритиш петролиъм.

"Това е лош старт", е коментирал представител на европейска петролна компания пред АФП. "Но ние се надяваме, че ще можем да наваксаме при следващото раздаване на разрешителни", е казал източникът.

През 2005 г. в Либия ще бъдат проведени още два търга за петролен добив. Първият от тях ще бъде след един месец, а вторият - в края на третото тримесечие.

Във вече проведения търг участваха 150 компании. Фирмите, които получиха разрешителни, ще могат да работят на обща площ от 127 000 кв. километра.

Очаква се те да инвестират в Либия 750 млн. долара за проучвателни работи.

Най-големият дял в търга взе американската компания Оксидентъл петролиъм корпорейшън - 5 разрешителни за добив на петрол в Либия. Тя ще има право и да извършва проучвания в четири други района съвместно с австралийската компания Уудсайт петролиъм.

Сред останалите компании, които са спечелили търга, са американските Шеврон Тексако и Амерада Хес, индийските Ойл Индия лимитид и Индиан ойл корпорейшън, канадската Веренекс енърджи, бразилската Петробраз, индонезийската Медко енърджи интернешънъл и алжирската Сонатрах.

Либия притежава най-големите петролни залежи в Африка. Доказаните ѝ запаси са около 36 млрд. барела, но могат да се окажат 100 млрд. барела, сочат данни на Триполи. Страната планира да инвестира 30 млрд. долара през следващите 10 Г., за да увеличи петролното си производство.

Споделяне

Още от Бизнес