Европейските лидери затягат на мерките срещу заплахата на "Ислямска държава"

Европейските лидери проправиха на срещата си на върха, приключила късно в събота, пътя за затягане на мерките срещу заплахата на "Ислямска държава", предаде ДПА.

Франция е единствената европейска страна, която доставя оръжия на кюрдските сили, които се сражават с джихадистите от ИД в Северен Ирак. Но френският президент Франсоа Оланд заяви след края на срещата на върха в Брюксел, че други страни също ще последват Франция и ще предоставят необходимите средства.

Лидерите освен това подкрепиха плановете за международнаконференция, посветена на сигурността в Ирак, която ще координира усилията за борба с ИД и ще помогне за осигуряване на хуманитарна помощ за иракското население, пострадало от офанзивата на джихадистите.

Европейските лидери натовариха европейските министри на външните работи със задачата да обмислят по-ефективни мерки, ограничаващи възможностите на ИД да печелят от незаконна продажба на петрол и на други ресурси на международните пазари.

Херман ван Ромпой призова държавните и правителствените глави да превърнат във водещ приоритет борбата с радикализацията.

Европейските лидери отправиха призив за по-бързо прилагане на мерките за превенция на радикализацията и екстремизма, за споделяне на разузнавателни информации, за предотвратяване на пътувания на хора, заподозрени, че отиват на джихад, за разследване и съдебно преследване на хора, сражавали се с джихадисти в чужбина.

Европейските лидери призоваха ЕП да одобри преди края на годината полемичния план за събиране на данни на пътниците на авиокомпаниите в пределите на ЕС.

Лидерите ще обсъдят напредъка на мерките за превенция на терористичната заплаха на срещата си на върха през декември.

Споделяне

Още от Свят