Европейците искат от ЕС повече мерки за чист въздух

Европейците искат от ЕС повече мерки за чист въздух

Мнозинството от гражданите на ЕС очакват допълнителни мерки за чист въздух. Това показват данните от проучване, представено в сряда от Европейската комисия.

Над половината от участвалите в допитването са на мнение, че домакинствата, производителите на автомобили и на енергия, земеделските стопани и обществените служби не правят достатъчно за подобряването на качеството на въздуха.

Повечето граждани не се чувстват добре осведомени за качеството на въздуха в своята държава.

Хората са на мнение, че в последните 10 години качеството на въздуха се е влошило, макар според данните да се отчита съществено подобрение.

Според повечето участници проблемите с качеството на въздуха трябва да се решат първо на международно равнище. Половината от участниците очакват решение да се търси на европейско равнище.

Най-много са отговорилите (44 на сто), според които най-добре би било да се приложи по-строг надзор на замърсяването от промишлената дейност и производството на енергия.

От отговорилите 70 на сто твърдят, че са предприели поне едно действие за намаляване на замърсяването на въздуха и най-често това е купуването на енергоспестяващи електроуреди.

Над половината твърдят, че заболяванията на дихателните пътища и сърцето, както и алергиите, са много сериозен проблем в техните държави.

Споделяне

Още от Европа