Еврослужбата по пране на пари праща свой човек в София

Главният секретар на МВР Бойко Борисов ще бъде награден от Интерпол с орден за полицейски заслуги по време на конгреса на международната полиция, който ще се проведе в Испания на 2 октомври. Това съобщи полицейският аташе на Испания у нас Луис Оваро, който днес дойде на летището, за да посрещне ген. Борисов от Брюксел.

Шестима българи, участници в канала за кражби на луксозни коли, са били заловени от испанските власти, съобщи още полицейският аташе. Разбиването на групата станало при съвместна операция между българската и испанската полиция. Общата стойност на задигнатите лимузини била над 600 000 евро. Крадените коли основно били изнасяни за страните от Персийския залив и Източна Европа.

Другата седмица у нас ще пристигне постоянен представител на организацията, която се занимава с прането на пари, измамите и финансовите престъпления в Европейския съюз - ОЛАФ. Това е резултатът от 4-часовата среща на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов с генералния комисар на организацията Франц Херман Гюнер в Брюксел. Представителят на ОЛАФ ще е в помощ на зам.-шефа на НСБОП Красимир Младенов и ще се занимава с финансовите престъпления, контрабандата на пари и измамите.

В Брюксел главният секретар на МВР е разговарял и с генералният комисар на Белгия, където от няколко месеца се наблюдавало централизиране на службите. Те благодариха за операциите по разбиването на печатниците за фалшиво 200 евро, каза още Борисов пред репортери при завръщането си в София.

"В Белгия ни увериха, че подкрепата, която среща Министерство на вътрешните работи от европейските и американските служби, е сигурен гарант, че ще бъде затворена преговорната глава "Правосъдие и вътрешни работи", заяви главният секретар на МВР.

От следващата седмица белгийската полиция ще изпрати свой представител в България, тъй като в момента българските проститутки в Белгия създават голям проблем, съобщи Борисов. В самолета с, който е пътувал той, е имало 15 екстрадирани проститутки.

Испанският полицейски аташе съобщи, че акцията по разбиването на канала за крадени коли продължавала и вероятно ще има още задържани. Полицейският аташе добави, че докато прави съобщението пред българските медии, испанският вътрешен министър дава пресконференция, на която благодари на българските си колеги за участието им в операцията.

По думите на ген. Борисов заради такива "български негодници" в Европейския съюз поставяли многократно въпроса за кражбите на коли, тъй като много държави вече вдигнали ръце от тези престъпления. Главният секретар на МВР обясни, още че много от нашенските крадци на коли бягали в Испания, Франция, Белгия, Германия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?