Евростандартите за българските млечни продукти да се отложат с още две години, поиска София

България е поискала двегодишно отлагане на въвеждането на европейските стандарти за българските производители на млечни продукти, заявиха за БТА източници от Генерална дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия, от чиято компетенция е този проблем.

Другия месец българското искане ще бъде обсъдено в Постоянния комитет по въпросите на хранителната верига и здравеопазването на животните, в който са представени всички страни членки на ЕС. Очакваме комитетът да вземе решение към средата на септември. Ако то е положително, България ще получи отсрочката. От страна на ЕК пречки няма да има, изтъкнаха източниците.

Неотдавна шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева (ГЕРБ) заяви, че в момента се водят разговори с Брюксел за удължаване на срока за въвеждане на стандартите на ЕС за българските производители на млечни продукти. Това, според догореното при приемането на страната ни в ЕС, би трябвало да стане до 1 януари 2010 г., но някои български млекопроизводители още не са готови.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?