Евтин достъп до публични данни ще пести милиарди на бизнеса в Европа

Правила за евтин достъп от страна на бизнеса в Европа до карти, статистически данни и метеорологични данни, одобриха евродепутатите в четвъртък.

“Тук не става въпрос само за спестяване на разходи — открива се достъп до едно скрито съкровище от точни и актуални данни, събрано от обществените институции в процеса на тяхната работа. Частните компании и гражданите, които плащат данъци, имат законно право на достъп до тази информация“, заяви докладчикът по темата Ивайло Калфин (С&Д, България), който ръководи преговорния екип на Европарламента.

Комисията изчисли, че общата печалба от спестявания и създаване на нови стоки и услуги може да се равнява на 40 млрд. евро на година за ЕС.

Новите правила дават достъп на компаниите и частните лица до информация като карти, статистика, метеорологични данни, списъци на инфраструктура, данни от публично финансирани изследвания и дигитализирани книги от библиотеки, които те могат да използват за развиване на собствен бизнес. Например компания за софтуерни приложения може да използва наличните публични данни, за да създаде нови продукти, като транспортни разписания в реално време, карти, бази данни за търговска дейност, инфраструктурно планиране в региона и др.

“Данните могат да се използват за създаване на нови услуги и приложения, които да спестяват време и пари и да засилват растежа на икономиката. Това ще бъде особено полезно за малките и средни предприятия, които не разполагат с ресурси да събират такива данни самостоятелно“, коментира Калфин.

Депутатите решиха още, че ако властите откажат достъп до обществената информация или наложат прекалено високи такси, това ще може да се обжалва бързо и евтино, или дори безплатно.

Заложени са и точни дефиниции на обхвата и продължителността на договорите за случаите, в които властите възложат ексклузивни договори на компании за дигитализиране и управление на обществени данни.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?