Евтиният роуминг на Балканите може да се забави

Три четвърти от младежите вярват на фалшивите новини, каза Мария Габриел

Евтиният роуминг на Балканите може да се забави

Евтиният роуминг на Балканите, който беше договорен по време на българското европредседателство, може и да се забави по технически причини. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел пред БНТ. 

Очаква се по време на дигиталната среща на върха в Белград на 4 и 5 април шест държави да подпишат ново регионално споразумение за по-евтин роуминг между страните от Западните Балкани и Европейския съюз, каза Габриел. 

По думите ѝ в резултат на това първо ще бъдат намалени цените за пренос на мобилни данни, така че 1 MB да струва 70 евроцента, вместо 12-14 евро, както е сега. Няма яснота обаче кога ще започне промяната на тарифите.

"Част от операторите споделят, че технически е много трудно това да стане от юли, включително защото бюджетите са направени. Аз обаче продължавам да изтъквам, че те не научават сега за този срок, тъй като това стана ясно още на срещата на върха през май 2018 г. в София", каза Мария Габриел. Тя допълни, че предстоят преговори по въпроса през идните седмици. 

Еврокомисарят сподели, че повечето хора не могат да различат фалшивите новини от истинските, а при младежите на възраст между 15 и 24 години делът на лековерните е 75% на сто. В тази връзка от 18 до 22 март ще се проведе европейска седмица на медийната грамотност, в която ще се даде видимост на добрите практики.

Мария Габриел припомни, че гиганти като "Фейсбук" и "Гугъл" вече поеха ангажимент към европейския Кодекс за борба с дезинформацията, като всеки месец се отчитат резултатите от борбата им с фалшивите новини.  

"Този месец "Гугъл" ни даде повече конкретика. От търсачката бяха премахнати над 46 хиляди фалшиви рекламни профила. Очаквам  още повече усилия, особено с наближаването на евроизборите", каза ресорният еврокомисар.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?