Фабрика за хартия - "Стамболийски" купи активите на "Целхарт"

Фабрика за хартия - "Стамболийски" стана собственик на активите на "Целхарт". Фабриката е създадена специално за тази сделка и е активно подкрепяна от ЕБВР и Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка.

Фабрика за хартия - "Стамболийски" става собственик на три групи активи - производствени, които са с начална цена 24 милиона долара, непроизводствени активи на територията на община Стамболийски, които са на стойност 50 хиляди долара, и третата група - непроизводствени активи, които не са на територията на община Стамболийски. Те са с начална цена 70 000 лева без ДДС.

Реалната цена на сделката, платена от Фабрика за хартия - "Стамболийски" е 28,944 долара, съобщава пред БТА Виктор Зарев, директор на фирмата-купувач.

Купувачът ще получи допълнително финансиране от МФК и ЕБВР около 15 милиона долара за погасяване на част от старите задължения на "Целхарт".

Пасивите са за сметка на "Целхарт" - Стамболийски. 54% от капитала на фирмата са приватизирани от Ъшъклар холдинг през 1997 г. и през 1998 г. още 23 на сто - от същия купувач. ЕБВР и МФК са подпомагали активно купувача, като са му предоставяли оборотни средства. Срещу тези средства е учреден особен залог върху активите на "Целхарт" и днес ЕБВР и МФК са организирали търг за продажбата на тези активи, обясни Зарев. Фабрика за хартия - "Стамболийски" е била единственият кандидат.

Според Зарев в момента се водят преговори с шведски оператор, който да поеме производствената част и 90% от пласмента на "Целхарт". Фабриката не е работила пет месеца.

Споделяне

Още от Бизнес