"Фалконът" с шефа на "Тотал" е бил вече във въздуха при фаталния сблъсък със снегорина на московското летище

"Фалконът" с шефа на "Тотал" е бил вече във въздуха при фаталния сблъсък със снегорина на московското летище

Самолетът "Фалкон", при катастрофата с който преди 3 дни загина шефът на френския енергиен концерн "Тотал", е бил вече във въздуха в момента на сблъсъка със снегорин на московското летище Внуково и скоростта му е била почти 250 км/ч. Това каза ръководителят на комисията по разследване на авиационни произшествия Алексей Морозовна на пресконференция в четвъртък, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Самолетът с Кристоф дьо Маржори на борда току-що се е бил отлепил от пистата. До момента не са констатирани откази в работата на системите на "Фалкон"-а, посочи Морозов. Според него екипажът е забелязал снегопочистващата машина непосредствено преди вдигането във въздуха. Самият сблъсък е станал на мястото на пресичането на две писти.

Катастрофата, която затвърди лошата репутация на системата за въздушна сигурност в Русия, стана през нощта срещу 21 октомври на летище Внуково-3. В резултат на сблъсъка със снегорина френският самолет с Маржори на борда пламна и рухна върху пистата.

Загинаха тримата членове на екипажа и шефът на "Тотал".

Руските авиационни власти не смятат засега да публикуват записи от разговорите на пилотите на частния самолет с диспечера, заяви на пресконференцията първият заместник-председател на Междудържавния авиационен комитет Сергей Зайко.

В рамките на разследването вече са арестувани шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко и още четирима души. Заради катастрофата генералният директор на летището Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки, които са приети.

Кръвната проба на шофьора на снегопочистващата машина съдържа 0.6 промила алкохол, обяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин. Защитата на 60-годишния Мартиненко твърди, че той не е бил пиян, каквито бяха първоначалните съобщения.

От руското следствие заявиха, че за наличие на алкохол в кръвта се проверяват и другите арестувани по случая - главният инженер на координационната служба на летището Владимир Леденьов, който е ръководел снегопочистването, ръководителят на полетите на "Внуково" Роман Дунаев, а също диспечер-стажантът Светлана Кривсун и диспечерът Александър Круглов, които са ръководели движението в момента на катастрофата.

Маркин каза, че шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко е имал 0.6 промила в момента на катастрофата. По думите му у останалите задържани не са били установени признаци на алкохолно опиянение при първоначалния оглед, но са им взети кръвни проби и пратени за анализ.

Съдията съобщи, че окончателните резултати от кръвния анализ на заподозрения Мартиненко ще бъдат готови в срок от 5 до 7 дни. Адвокатът на шофьора на снегорина окачестви тези предварителни резултати като абсурдни, защото те се основават на визуален преглед на Мартиненко, извършен от лекар след катастрофата.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?