Фалшивите евро от печатницата във Варна са пласирани в Испания и Холандия

Фалшивите банкноти евро, които са печатани в разбитата в сряда нелегалната печатница край Варна, са били пласирани в страни от Европейския съюз, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Акцията, при която вчера антимафиоти разкриха печатницата, е била проведена съвместно със служители от Европол и Сикрет сървиз.

Имаме данни, че произведените в тази печатница банкноти са били пласирани в Испания и в Холандия, допълни ген. Борисов, цитиран от Дарик радио. Според него от 6 месеца насам в доклади на службите от ЕС България е споменавана в челните места на страните, в които се произвежда фалшива валута.

Произвежданите в печатницата фалшиви банкноти са били с номинал от 100 и 200 евро, все още не е установен броя на банкнотите. При вчерашната акция бяха задържани трима души, при проверки в жилищата им са иззети големи количества фалшиви банкноти.

Има пряка връзка между първите две печатници за фалшива валута, разкрити във Варна, и тази, която бе разбита вчера, каза още ген. Борисов. В момента полицията работи по установяването на поръчителя.

Главният секретар на МВР допълни, че ако държавата иска да демонстрира пред Европа, че се бори с престъпността, по този случай трябва да има бързи и тежки осъдителни присъди.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?