Фандъкова обеща средства за ремонт на дома на Райна Княгиня

Фандъкова обеща средства за ремонт на дома на Райна Княгиня

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща дома на Райна Княгиня в столицата да бъде ремонтиран през 2021 година. Ако до края на годината не бъдат набрани средства затова чрез дарения, парите за ремонта ще бъдат предвидени, в бюджета на Столична община за 2021 г.

Това става ясно от писмен отговор на Фандъкова, изпратен до общинския съветник в София Петко Димитров. Още през февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на СОС от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи "Хистореон" (ИСИХ) с прогнозна стойност 402 038.25 лв.

Преди месец Димитров отправи към кмета на София 5 въпроса по темата: На какъв етап е изпълнението на договора с дарителя? Дали и как се изпълняват клаузите по този договор? Каква организация е създадена за осъществяване дейностите по контрола върху извършването на строително-монтажните работи? Кога ще завърши реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

"До сега няма нито консервация, нито реставрация, нито експониране на къщата, която е със статут на културна ценност с местно значение", каза Петко Димитров.

От отговора на Йорданка Фандъкова става ясно, че все още не са набирани средствата от ИСИХ, а до момента е постъпило само едно дарение от Фондация "Въздигане". Не се споменава в какъв размер е то.

"Столична община има готовност да извърши възстановяването на къщата на Райна Княгиня за своя сметка", заключава Фандъкова.

"Удовлетворен съм, че това питане постави отново на дневен ред темата за последния дом на Райна Попгеоргиева. Наш дълг е да пазим историческата памет за героите от национално-освободителните борби на българския народ", каза Петко Димитров и допълни, че лично ще следи какво и кога се предприема за решаването на казуса.

Споделяне

Още от България