Фандъкова обяснява пред "Файненшъл таймс" как ще привлича туристи и инвестиции

Кметът на София Йорданка Фандъкова си е поставила два приоритета за привличане на туристи и на инвестиции в една от най-бързо разрастващите се европейски столици, пише в. "Файнешнъл таймс" на своя уебсайт, цитиран от БТА във вторник.

Първият приоритет е да се развие транспортната инфраструктура, като се разшири метрото и се ускори завършването на околовръстния път за преминаване на растящия брой тирове, пътуващи между Централна Европа, Турция и Гърция.

"София е в центъра на Балканите, където се срещат три транспортни коридора. Наше задължение е да извлечем максималното от стратегическото ни разположение", казва Фандъкова и посочва на карта, закачена на стената в кабинета ѝ, пътищата към съседните Сърбия, Гърция и Турция.

Вторият ѝ приоритет е да се откроят паметниците от римската, византийската и османската епоха, като се довършат разкопките и се обнови пешеходната зона от 16 500 квадратни метра в столицата, в която ще има нов подземен музей над нова метростанция. Софийските архитекти направиха проект за подземния музей и за зона с кафенета, галерии и театър. Общината очаква европейско финансиране на проекта за 10 милиона евро.

ЕС не отпускаше финансиране за големи инфраструктурни проекти две години и половина след приемането на България в съюза на 1 януари 2007 г. заради тревогите на Европейската комисия от административната корупция. Строежът на участъци от околовръстния път на София е отлаган заради спорове около експроприацията на земи. Растат и цените на терените около пътя, които могат да привлекат логистични центрове и бизнес паркове, пише вестникът.

Брюксел одобри финансиране със 180 милиона евро от структурните фондове за разширяването на метрото. Други 140 милиона евро са предоставени от българското правителство, софийската община и от заем от Европейската инвестиционна банка. "Тази сума ще стигне за изграждане на втората линия на метрото, за реконструкция на част от съществуващата и за значително ограничаване на задръстванията в града", казва софийският кмет.

Населението на София се удвои до 1,4 милиона през последните 15 години с притока на българите към градовете, за да търсят работа. Столицата има дял от близо 40 на сто процента в брутния вътрешен продукт на България, но не привлича достатъчно туристи, в сравнение с курортите на Черно море и ски дестинациите, пише "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?