Фандъкова поиска спешна консервация на археологическите находки на Ларгото

Сн. БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска Министерството на културата да вземе спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото.

В отворено писмо до министъра на културата Мартин Иванов тя посочва, че тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава.

”До този момент съм изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Моята позиция и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване”, заявява Фандъкова.

Тя посочва, че Столичната община чрез ”Метрополитен“ ЕАД е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки.

”Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите. За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети”, добавя тя.

”Апелирам към Вас, господин министър, спешно да предприемете необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта. Многократно съм информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито. В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним”, пише още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България