Фармацевти вещаят фалити на аптеки и дефицит на лекарства

Фармацевти вещаят фалити на аптеки и дефицит на лекарства

Предвиденото от Министерството на здравеопазването повече от двойно намаление на надценките при дистрибуция и продажба на дребно ще доведе до сериозен срив във фармацевтичния сектор и до затруднения при снабдяването с лекарства. Това се посочва в становище на българския фармацевтичен съюз, разпространено в неделя.

С него те се оплакват от подготвяната от здравното ведомство Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Според фармацевтите, държавата се опитва да заблуди пациентите, че цените на лекарствата ще се понижат ако драстично бъдат намалени надценките.

Анализ на браншовата организация сочел, че в резултат на наредбата голяма част от складовете за търговия на едро и аптеките ще бъдат на ръба на оцеляването и ще поддържат по-малки наличности от лекарства, а много от тях вероятно ще прекратят работата си със Здравната каса.

Възможно е около една трета от аптеките – основно в по-малките населени места, както и някои регионални дистрибутори, да фалират поради невъзможност да покриват разходите си.  Така пората от по-малките градове и селата ще са ощетени, тъй като няма да имат достъп до лекарства и ще трябва да пътуват до по-големите градове, което ще им оскъпява медикаментите. Това е неравноправен достъп до лекарства, посочват от фармацевтичния съюз.

България е сред страните от ЕС с най-ниски цени на лекарствата, въпреки че нивото на ДДС у нас е едно от най-високите, посочват още от съюза. Намаляването на цените на лекарствата за сметка на участниците в пазара на медикаменти, без промяна на останалите законодателни предпоставки, ще доведе до сериозен срив във фармацевтичния сектор, допълва се в становището им..

Мит, че аптеките реализират огромни печалби,  заяви Мирослав Ненчев, председател на организацията. Средната брутна печалба на една аптека е 15,8 лв. на всеки 100 лева. От тази сума се плащат заплати, наем, ток, данъци, посочи той.

Българският фармацевтичен съюз се възмущава и от това, че като законова съсловна организация негови представители не са били поканени за участие в работната група, подготвяща проекта. Министерството на здравеопазването не обръщало внимание и на техните анализи за влиянието на подготвяното намаление на надценките. Затова организацията е представила своето становище и на президента, Министерския съвет, Комисията по здравеопазване в НС и Министерството на финансите.

Ако все пак наредбата бъде приета, фармацевтите са готови на протест. Всеки ден за по един час ще затварят аптеките си.

Споделяне

Още от България