ФБР разследва трима за атаката срещу посолството на САЩ в Атина

Три имена - на гръцки бизнесмен и на двама палестинци, живеещи в Гърция от 1984 г. насам, са във фокуса на разследването, провеждано от екип на ФБР в Атина във връзка с ракетното нападение миналия петък срещу сградата на американското посолство в гръцката столица, съобщава електронното издание на вестник "Етнос", цитирано от БТА в понеделник.

Американците са настоявали и тримата да бъдат арестувани по обвинение в тероризъм, както през периода преди Олимпийските игри в Атина през 2004 г., така и след това. Същевременно тримата експерти на ФБР, които пристигнаха в Гърция от Германия и намиращите се в Атина техни колеги, проучват евентуално участие в атентата от петък на още петима души на възраст под 40 години, които се движат в по-широкото анархистко пространство и се смята, че са били вербувани за членове на терористичната организация "17 ноември" след 1990 г., пише изданието.

Според така наречената теория "хула-хоуп", изработена още по време на Олимпийските игри  в сътрудничество между гръцките сили за борба с тероризма,  и международните сили за справяне с кризи и дирекцията по сигурността на Олимпийските игри, всички регистрирани в Гърция терористични групи  се въртят около една ос с "прескачане" на членовете им от една група в друга, отбелязва вестник "Етнос"

Относно заподозрените за последния терористичен удар, службите смятат, че зад организацията "Революционна борба", която пое отговорността за атаката, стои гръцки бизнесмен. Според изданието бил известен на полицията, като в миналото многократно е бил окачествяван като подозрителен, главно от чуждите разузнавателни служби, които са настоявали за арестуването му.

Освен гръцкия бизнесмен, американците са искали и по-рано арестуването на двама палестинци, но гръцките власти са отказали и мотива, че не съществуват достатъчно улики.

Във фокуса на наблюдение на гръцките антитерористични служби са още петима души, сред които един преподавател по металознание от атинската Политехника, който от 2003 г. е заподозрян за кражбата на взривни материали от мината във Фокида, които са били използвани за бомбите на "Революционна борба"., допълва вестник "Етнос".

Споделяне

Още от Балкани