ФБР затвори за втори път сайт за продажба на оръжия и дрога

Международна операция срещу "скрити сайтове" затвори 129 български домейна

Снимка: ДАНС

При мащабна международна операция ФБР успя да свали за втори път сайта Silk Road, който се смята за най-голямата онлайн дестинация за продажба на наркотици, оръжия и други нелегални стоки, съобщава американското списание "Wired".

Silk Road 2 се появи в т.нар. "тъмен интернет" след като миналата година ФБР свали неговия първообраz. В акцията са участвали още Европол и американският Департамент по вътрешна сигурност. Арестуван е и 26-годишният Блейк Бентал, който се смята за администратор на сайта Silk Road 2. Бентал е арестуван в Сан Франциско, като в сайта е бил известен с прякора Defcon. Той е обвинен в трафик на наркотици, пране на пари, хакерство и използване на фалшиви документи за самоличност.

Според властите Silk Road 2 е генерирал общи продажби на наркотици в размер на над 8 млн. долара всеки месец. Продавали са се всякакви видове дрога, като разплащанията се извършват чрез виртуалната валута биткойн.

"Нека сме ясни. Silk Road и всякакви други производни водят единствено към затвора. Тези, които искат да последват пътя на обвинените киберпрестъпници, трябва да разберат, че ние ще се връщаме колкото е необходимо, за да затваряме тези криминални онлайн пазари. Няма да се уморим", казва в изявление Прийт Бхарара, прокурор в Манхатън.

Американските власти са успели да внедрят в екипа на Silk Road 2 агенти под прикритие, още преди сайтът да тръгне през ноември миналата година. През май т.г. ФБР е успяла да локализира и местоположението на сървъра, въпреки системата Tor, която сайтът използва.

През това време администраторът Блейк Бентъл е конвертирал през виртуалната валута биткойн общо 273 626 долара. Със 70 хил. долара е платил първата вноска на автомобила си Tesla Model S. Освен това е плащал и на екипа си, като агентът под прикритие е получил 32 189 долара.

Българските власти също са взели участие в операцията. Затворени са общо 129 скрити сайта в българското интернет пространство. Те са разпространявали незаконни стоки и услуги онлайн. В това число попадат разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари.

На мястото на затворените сайтове е поставен специален банер на операцията (виж снимката).

В рамките на международната операция са били спрени общо над 410 скрити домейна. Извършени са 17 ареста на лица, занимаващи се с поддържането и администрирането им. Иззета е дигитална валута биткойн на стойност над 1 млн. щатски долара, над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.

Споделяне

Още от Свят